Kapı ve pencereleri yağmur sularından korumak ve bina çehresine estetik görünüş vermek üzere kapı ve pencerelerin yan kenarları ile üst kenarlarına uygulanan yüzeyden dışa doğru çıkıntılı, değişik malzemelerden yapılabilen, estetik görünümlü yapı elemanlarına söve denir. Söve; kapı ve pencerelerin bina dış yüzeyine bakan kısımlarına uygulanabileceği gibi istenirse estetik ve zengin görünüm açısından iç mekânlarda da uygulanabilir. Söve dış cephede iklim şartlarına dayanıklı her malzemeden yapılabilir. Söve tanımında da belirtildiği gibi, pencere ve kapı boşluklarını yağmur sularından bir nebze olsun korumanın yanında estetik görünüm amacıyla kullanılmaktadır.
Söve Fiyatları 3tl ' den başlayıp 15 Tl'ye kadar değişmektedir istediğiniz seçeceğiniz modellere göre değişiklik gösterebilir.
XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılan, polistiren bazlı bir malzemedir. Ülkemizde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmadan, kullanıcıların yanlış yöne sevk edilmesinden dolayı aralarındaki fark özellikle vurgulanmaktadır. EPS ve XPS'in aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtım özelliği çokyakmdır. Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS,XPS'e göre daha az maliyetlidir. Buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde,XPS (belirli biryoğunluğun altında üretilemediği için) kullanılamamaktadır. Bu durumda daha düşük yoğunluklu ve kalın EPS kullanımı ile hem gerekli ısı yalıtımı sağlanmakta hem de büyük maliyet avantajları yakalanmaktadır.
Mantolama, dış ısının içeri girmesini engelleyen, iç ısıyı korumaya yönelik yapının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır.
Mantolama Fiyatları M2 10Tl den başlayıp 25-30Tl'ye kadar çıkmaktadır. Mantolamanın Modeline Göre Fiyatları da değişmektedir.
Isıtma ve soğutma sistemlerinin istenen performansla işletilebilmeleri için; bu kayıp ve kazançların miktari göz önüne alınarak, akışkanın olması gerekenden daha sıcak veya soğuk olarak kullanılması gerekir. Bu durum ilave bir enerji tüketimine neden olur. Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “Isı Yalıtımı” denir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için uygulanır.
Mantolama (ısı yalıtımı) kışın ısınmak, yazın da serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan büyük bir tasarruf sağlar. Yapıların ısınması için nasıl ki enerji harcanıyorsa, soğutulması ve serinletilmesi için belli bir miktar enerji harcanır. Sıcak bölgelerde gerekli olan bu elektrik enerjisi ısınma için ihtiyaç duyulandan yaklaşık 3 kat daha pahalıdır. Bundan dolayı sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka mantolama (ısı yalıtımı) yapılmalıdır.
Isı yalıtımı, bina ömrünce performansını devam ettirdiği için ısı yalıtım uygulamaları orta ve uzun dönemde %50’lere varan tasarruf sağlayan avantajlı bir uygulamadır. Ayrıca sağlıklı bir mekân sağlayarak yaşam kalitesi artırmaktadır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğine (BEP) göre Enerji Kimlik Belgesi uygulaması 1 Ocak 2011’de itibaren yürürlüğe girmiş olup, yeni binalar için zorunlu, mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunludur. Konutunuzda yapılacak tüm yalıtım uygulamalarında uygun kalınlıktaki yalıtım ürünlerinin kullanımı ile yapının enerji tüketim ve sera gazı salım sınıflarında iyileştirici rol oynamasını sağlanacak ve bu bilgiler Enerji Kimlik Belgesi üzerinde belirtilerek binanın emlak değerinin de artmasına katkı sağlayacaktır.
Bina dış yüzeylerine, çatılara, döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan alanlara, soğuk hava depolarına vb. kullanım alanlarına uygulanır.
Evet yapılabilir. Ancak iç cephe ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda bulunan kolon, kiriş, perde duvar gibi ısı köprüleri tamamen kaplanamaz. Isı köprüleri, binalarda en fazla ısı kaybının olduğu bölgelerden biri olduğu için dış cepheden kaplanmalıdır. İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz. İç cephe uygulamaları, binalardaki kullanım alanını daraltır. Ayrıca yaşama alanlarına bakan yüzeyde yer alacağı için konut içinde daha çok darbe ve hasar almaya müsaittir. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı binalarda iç cephe ısı yalıtımı önerilmez. Etkili çözüm almak için dış cephe ısı yalıtım uygulaması yapmak doğru bir tercihtir.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ BİNALARDA ENERJİ İSRAFININ VE ÇEVRENİN KORUNMASINI SAĞLAMAK İÇİN ASGARİ OLARAK BİNANIN ENERJİ İHTİYACI VE ENERJİ TÜKETİM SINIFLANDIRMASI, YALITIM ÖZELLİKLERİ VE ISITMA/SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN VERİMLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ İÇEREN BELGEDİR. A SINIFI EN VERİMLİ BİNALAR İÇİN, G İSE EN VERİMSİZ BİNALAR İÇİN VERİLİR.