[email protected] 0(532) 664 53 02 0(236) 313 9 444

Ege Söve Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular


Kapı ve pencereleri yağmur sularından korumak ve bina çehresine estetik görünüş vermek üzere kapı ve pencerelerin yan kenarları ile üst kenarlarına uygulanan yüzeyden dışa doğru çıkıntılı, değişik malzemelerden yapılabilen, estetik görünümlü yapı elemanlarına söve denir. Söve; kapı ve pencerelerin bina dış yüzeyine bakan kısımlarına uygulanabileceği gibi istenirse estetik ve zengin görünüm açısından iç mekânlarda da uygulanabilir. Söve dış cephede iklim şartlarına dayanıklı her malzemeden yapılabilir. Söve tanımında da belirtildiği gibi, pencere ve kapı boşluklarını yağmur sularından bir nebze olsun korumanın yanında estetik görünüm amacıyla kullanılmaktadır.

Söve Fiyatları 3tl ' den başlayıp 15 Tl'ye kadar değişmektedir istediğiniz seçeceğiniz modellere göre değişiklik gösterebilir.

XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılan, polistiren bazlı bir malzemedir. Ülkemizde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmadan, kullanıcıların yanlış yöne sevk edilmesinden dolayı aralarındaki fark özellikle vurgulanmaktadır. EPS ve XPS'in aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtım özelliği çokyakmdır. Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS,XPS'e göre daha az maliyetlidir. Buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde,XPS (belirli biryoğunluğun altında üretilemediği için) kullanılamamaktadır. Bu durumda daha düşük yoğunluklu ve kalın EPS kullanımı ile hem gerekli ısı yalıtımı sağlanmakta hem de büyük maliyet avantajları yakalanmaktadır.

Mantolama, dış ısının içeri girmesini engelleyen, iç ısıyı korumaya yönelik yapının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır.

Mantolama Fiyatları M2 10Tl den başlayıp 25-30Tl'ye kadar çıkmaktadır. Mantolamanın Modeline Göre Fiyatları da değişmektedir.

Isıtma ve soğutma sistemlerinin istenen performansla işletilebilmeleri için; bu kayıp ve kazançların miktari göz önüne alınarak, akışkanın olması gerekenden daha sıcak veya soğuk olarak kullanılması gerekir. Bu durum ilave bir enerji tüketimine neden olur. Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “Isı Yalıtımı” denir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için uygulanır.

Mantolama (ısı yalıtımı) kışın ısınmak, yazın da serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan büyük bir tasarruf sağlar. Yapıların ısınması için nasıl ki enerji harcanıyorsa, soğutulması ve serinletilmesi için belli bir miktar enerji harcanır. Sıcak bölgelerde gerekli olan bu elektrik enerjisi ısınma için ihtiyaç duyulandan yaklaşık 3 kat daha pahalıdır. Bundan dolayı sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka mantolama (ısı yalıtımı) yapılmalıdır.

Isı yalıtımı, bina ömrünce performansını devam ettirdiği için ısı yalıtım uygulamaları orta ve uzun dönemde %50’lere varan tasarruf sağlayan avantajlı bir uygulamadır. Ayrıca sağlıklı bir mekân sağlayarak yaşam kalitesi artırmaktadır.

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğine (BEP) göre Enerji Kimlik Belgesi uygulaması 1 Ocak 2011’de itibaren yürürlüğe girmiş olup, yeni binalar için zorunlu, mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunludur. Konutunuzda yapılacak tüm yalıtım uygulamalarında uygun kalınlıktaki yalıtım ürünlerinin kullanımı ile yapının enerji tüketim ve sera gazı salım sınıflarında iyileştirici rol oynamasını sağlanacak ve bu bilgiler Enerji Kimlik Belgesi üzerinde belirtilerek binanın emlak değerinin de artmasına katkı sağlayacaktır.

* Yapınızı yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyarak ısıtma-soğutma araçlarının kullanımını %50 azaltır. Böylece bütçenize büyük katkı sağlar.
* Binalarınızın temel ve çatılarına da mantolama yapılması halinde bu oran %60'a kadar çıkmaktadır.
* Binanızı korur ve ömrünü uzatır.
* Rutubetsiz, konforlu yaşam koşulları sağlar.
* Binanız nefes alır.
* Binanızın bakım-onarım masrafları azalır.
* Daha az yakıt tüketimi ile hava kirliliğini önleyerek çevreye ve gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinci gelişir.
* Enerji sarfiyatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlar.

Bina dış yüzeylerine, çatılara, döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan alanlara, soğuk hava depolarına vb. kullanım alanlarına uygulanır.

Mantolama uygulamaları 7 aşamada gerçekleştirilir.
1. Mantolama Yapılacak Yüzeyi Hazırlama : Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir. Ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fırçalanarak temizlenir. Mantolama levhalarının yapışacağı yüzey düzgün ve temiz olmalıdır.
2. Su Basman Profilinin Yerleştirilmesi : Su BasmanProfilinin yerleştirilmesi; Su basman profilleri mantolamada kullanılmak istenen levhaların enine (kalınlığına) göre belirlenmeli ve yerleştirilmelidir.
3. Isı Yalıtımı Levhalarının Yapıştırılması : Levhalar arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek yapıştırma harcı ile duvara yapıştırılır.
4. Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi : Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhalarının performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenir.
5. Köşe Profilinin Yerleştirilmesi : Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir. Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
6. Dış cephe sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi: Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.
7. Dış Cephe Boya: Boyama işlemine geçildiğinde sıva üzerinde ki hataları örtmek için mineral sıva uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulanabilir yada sadece dış cephe boyası da uygulanabilir.

  • Isı yalıtımı binadan dışarıya olan ısı kaybını azaltır, enerji tasarrufu sağlar,
  • Isı yalıtımının korunması için, ekstra bir güç ve maliyete gerek yoktur, kalıcıdır ve bakım gerektirmez,
  • Kış aylarında ısıtma, yaz aylarında da soğutma giderlerinin düşmesine katkı sağlar,
  • Binalarda ısının homojen dağılımını sağlar,
  • Bina içindeki rutubeti önler, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturur,
  • İç yüzeylerde terleme sonucu oluşan küfü, siyah lekeleri, sıva ya da boyaların kabarmasını engeller,
  • Binalarda ısı hareketleri ve buhar yoğunlaşması sonucu oluşabilecek hasarı engeller,
  • Dış cephelerde kalıcı güzellik sağlar,
  • Atmosfere giden karbondioksit miktarını düşürerek, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.

Evet yapılabilir. Ancak iç cephe ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda bulunan kolon, kiriş, perde duvar gibi ısı köprüleri tamamen kaplanamaz. Isı köprüleri, binalarda en fazla ısı kaybının olduğu bölgelerden biri olduğu için dış cepheden kaplanmalıdır. İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz. İç cephe uygulamaları, binalardaki kullanım alanını daraltır. Ayrıca yaşama alanlarına bakan yüzeyde yer alacağı için konut içinde daha çok darbe ve hasar almaya müsaittir. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı binalarda iç cephe ısı yalıtımı önerilmez. Etkili çözüm almak için dış cephe ısı yalıtım uygulaması yapmak doğru bir tercihtir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ BİNALARDA ENERJİ İSRAFININ VE ÇEVRENİN KORUNMASINI SAĞLAMAK İÇİN ASGARİ OLARAK BİNANIN ENERJİ İHTİYACI VE ENERJİ TÜKETİM SINIFLANDIRMASI, YALITIM ÖZELLİKLERİ VE ISITMA/SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN VERİMLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ İÇEREN BELGEDİR. A SINIFI EN VERİMLİ BİNALAR İÇİN, G İSE EN VERİMSİZ BİNALAR İÇİN VERİLİR.

Öğrenmek İstediğiniz Soruların Cevaplarını Online Destek Sol Alt Kısımdan Öğrenebilirsiniz.


Yukarı Çık